Een Giant Spider Dat kan Crack een kokosnoot? Nee, het is een krab!

Door Linda Orlando

De kokosnoot krab, een soort heremietkreeft die kunnen uitgroeien tot gigantische proporties, is de grootste terrestrische geleedpotigen in de wereld. De meeste heremietkreeften leven hun hele leven binnen de schelpen van andere zeedieren, met hun zachte lichamen te beschermen tegen roofdieren. Maar in tegenstelling tot andere heremietkreeften, slechts een zeer kleine kokoskrabben gebruik maken van de schelpen van andere krabben om hun zachte huid buikjes te beschermen als ze te ontwikkelen. Degene die ze bereiken jeugdige status geven ze die schelpen en hun buik ontwikkelt een harde exoskelet over de rest van hun lichaam. Deze harde huid beschermt de krab, vermindert vochtverlies, en blijft meegroeien met de krab. Kokoskrabben kan groeien tot zo groot als een meter in omvang.

Hoewel de meeste krabben wonen in de buurt en zwemmen in het water, kan de kokosnoot krab niet zwemmen. Ook kleine exemplaren zal verdrinken in het water. Maar dit gigantische schaal-en schelpdieren is goed aangepast aan het leven aan land. Het is al lang sterke benen en grote spierkamer klauwen die zijn zo krachtig dat ze kunnen zware voorwerpen tillen zoals kokosnoten en de vegetatie met een gewicht van enkele kilo’s. De grote klauwen worden gebruikt voor het doppen kokosnoten en het openen van de schelp naar het vlees, wat verklaart waarom de soort wordt genoemd de kokosnoot krab eten.

Het wordt ook wel de palm dief of rover krab, omdat sommige mensen hebben beweerd dat kokoskrabben glimmende voorwerpen zoals bestek en pannen van de huizen en tenten te stelen. De kokosnoot krab heeft ook diverse lokale namen onder de eilanden, waar het, leven, zoals ayuyu op Guam, en kaveu of AVVN in de Cook Eilanden. Sommige mensen noemen de kokosnoot krab een taotaomo’na omdat ze denken dat de krab zou een illusie zijn teweeggebracht door voorouderlijke geesten genaamd de taotaomo’na.

De kokosnoot krab het lichaam van kleur varieert afhankelijk van het eiland waar het leven, variërend van oranje-rood naar paars of blauw. Mannetjes zijn aanzienlijk groter dan wijfjes. Haar gestalkt ogen zijn rood, en hun antennes zijn nogal verschillend van die van andere krabben, in dat ze lijken op de geur organen van insecten. Hoewel insecten en de kokosnoot krab evolueren niet op dezelfde manier, zij beiden behoefte aan detectie geuren in de lucht en hebben daarom geëvolueerd met opmerkelijk gelijk organen. Kokoskrabben flick hun antennes als insecten doen om hun opvang te vergroten, en ze hebben een uitstekend reukvermogen. Ze kunnen detecteren geuren over grote afstanden, met name door de geur van rottend vlees, banaan, kokosnoten, en andere mogelijke voedselbronnen.

Kokoskrabben zijn ook verschillende van de andere krabben doordat ze gebruik maken van een speciaal orgaan genaamd branchiostegal longen om te ademen. Dit orgel is een van de belangrijkste aanpassingen van de krab aan zijn habitat, omdat de manier waarop het werkt is iets tussen de kieuwen en de longen. De kamers van de branchiostegal longen bevinden zich in de achterzijde van de thorax en bevatten weefsel vergelijkbaar met weefsel Gill, maar meer geschikt is voor de absorptie van zuurstof uit de lucht, in plaats van water. Kokoskrabben gebruik maken van hun kleinste paar poten aan de achterkant van hun lichaam om deze ademhaling organen schoon te maken en ze te bevochtigen met zeewater, die zij nodig hebben om te functioneren. Kokoskrabben kan zout water drinken ook met behulp van hun kleinste paar benen om het water over te dragen aan hun mond.

Kokoskrabben gebruiken hun sterke klauwen om gaatjes in de schelpen van kokosnoten en binnen te eten de vochtige fruit, een gedrag dat is uniek in het dierenrijk. Als de kokosnoot is nog bedekt met een schil, de krab gebruikt zijn klauwen om rip off stroken van bast, te beginnen op het einde met de drie kleine gaatjes kiemkracht. Zodra de poriën open zijn, de krab pony zijn tangen op een van hen tot de kokos breaks te openen. Daarna de krab draait zich om en maakt gebruik van de kleinere tang op zijn andere poten uit te scheuren het vlees in de kokosnoot en overdragen naar hun mond. Ze eten voornamelijk fruit, hoewel ze bijna alles biologisch, met inbegrip van bladeren, rot fruit, dode dieren, schildpad eieren, en de schelpen van andere dieren te eten. Zij kunnen eten ook levende dieren die bewegen langzamer, zoals vers uitgekomen zeeschildpadden. Een kokosnoot krab heeft zelfs waargenomen vangen en eten van een Polynesische rat. Kokoskrabben proberen vaak om voedsel te stelen van elkaar en voedsel in hun holen te trekken om te voorkomen dat gestolen wordt.

De kokosnoot krab wordt bewonderd om zijn kracht en heeft een speciale plaats in de lokale cultuur van een groot aantal gebieden waar het leeft. Dorpelingen op sommige plaatsen gebruik van de krab aan hun kokosnoot plantages bewaken, want de krab kan een persoon aanvallen als het zich bedreigd voelt. Adolescent kokoskrabben worden verkocht als huisdier in Tokio en op andere plaatsen, maar ze moeten worden bewaard in een kooi die sterk genoeg is dat het dier niet kan zijn krachtige klauwen gebruiken om te ontsnappen. Als een bange kokosnoot krab knijpt een mens, niet alleen in de knel pijnlijk, is het moeilijk om los van de krachtige klauw.

Volwassen kokoskrabben hebben vrijwel geen natuurlijke vijanden, maar deze fascinerende schepsel is met uitsterven bedreigd in sommige gebieden, omdat grote aantallen worden gegeten door mensen. In sommige gebieden worden populaties terug omdat van meer dan oogsten, en in afgelegen gebieden de krab is uitgegroeid tot een waardevol marktgewas. Het wordt beschouwd als een delicatesse en is ofwel kocht een particulier gegeten of verkocht worden in restaurants.

Ja, net als veel van de meest interessante en mooie natuur wezens, de kokosnoot krab wordt in gevaar van verdwijnende omdat mensen afdalen en exploiteren. Er zijn echter enkele groepen zijn speciaal gevormd om te werken naar het voorkomen van het uitsterven van deze unieke dieren.

West Highland WhiteTerrier Training Tips over CRATE-Training uw hond
Heeft uw hond nodig Beagle kattenbak Training?
Egels mythen
De Help-U moet uw Shih Tzu Pup Raise
Cavia’s als huisdier
Het verhogen van een Pomeranian Reddingshond
Toy Fox Terrier Honden
Separatieangst bij honden
Dog nierstenen
Grootste hond in de wereld
Beagles Eager om nieuw gedrag leren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To use reCAPTCHA you must get an API key from https://www.google.com/recaptcha/admin/create